THE NEW NAME OF CARAMOTE PRAWN

THE NEW NAME OF CARAMOTE PRAWN IS “KARABIGA PRAWN” !

Caramote Prawn, which is indigenous to Karabiga, deserves to be known as “Karabiga Prawn” to the world.

Registration of Caramote Prawn, which comes from crustacean family tree, and known as Penaus Kerathaus in Latin, was entitled as Karabiga Prawn by Fisheries Registration Committee to Karabiga. The most important factor of Caramote prawn being named Karabiga Prawn was its bed residing on Karabiga basin. The Karabiga Prawn contains Omega- 3- fatty acid, B12 vitamin, and a high amount of Protein. Therefore,  it can be used in numerous fields of human health, from child development to hair loss, etc. Karabiga Prawn is more expensive than the other fish types, because it is rarely found by fishers, and its hunting season is in summer. Even though Karabiga Prawn is expensive, numerous visitors, who are from nearby cities, come to Karabiga in order to eat Karabiga Prawn. Mayor of Karabiga, Ahmet ELBI, who made an effort to take registration of Karabiga Prawn, made a statement:

“We have officially taken registration of Karabiga Prawn to our town. I am so happy for my hometown for taking the registration of Karabiga Prawn. I want to thank everyone who has helped me through this registration process from beginning to the end. Especially to AK Party Group Deputy Chairman Bülent TURAN, and AK Party Çanakkale Deputy Jülide İSKENDEROĞLU. Our second goal is going to be claiming the geographical indication registration of this prawn.”

ARABIC TRANSLATION OF NEWS

الاسم الجديد لروبيان كاراموت هو " روبيان كارابيجا "!

روبيان كاراموت المتأصل في مدينة كارابيجا، يستحق أن يُعرف باسم "كارابيجا روبيان" في كل أنحاء العالم.

تم تسجيل روبيان كاراموت الذي يأتي من شجرة عائلة القشريات، والمعروف باسم Penaus Kerathausفي اللاتينية، باسم روبيان كارابيجا من قبل لجنة تسجيل المصايد في كارابيجا.

كان العامل الأكثر أهمية في تسمية روبيان كاراموت هي أحواض التربية الموجود في حوض مدينة كارابيجا. يحتوي روبيان كارابيجا على أوميغا 3- الأحماض الدهنية وفيتامين ب 12 وكمية عالية من البروتين.

لذلك، يمكن استخدامه في العديد من مجالات الصحية، من نمو الطفل إلى تساقط الشعر، وما إلى ذلك.

يعتبر روبيان كارابيجا أغلى من أنواع الأسماك الأخرى، لأنه نادرًا ما يجده الصيادون، ولأن موسم صيده في الصيف.

على الرغم من أن روبيان كارابيجا باهظ الثمن، إلا أن العديد من الزوار القادمين من المدن المجاورة يأتون إلى كارابيجا من أجل تناول روبيان كارابيجا. أدلى رئيس بلدية كارابيجا، أحمد البي، الذي بذل جهدًا لتسجيل روبيان كارابيجا ببيان بخصوص تسجيل الروبيان:

“لقد سجلنا رسميًا تسجيل روبيان كارابيجا باسم مدينتنا، وأنا سعيد جدًا لتسجيل روبيان كارابيجا باسم مدينتنا.

أود أن أشكر كل من ساعدني خلال عملية التسجيل هذه من البداية إلى النهاية. خاصة إلى نائب رئيس مجموعة حزب العدالة والتنمية بولنت توران، ونائبة حزب العدالة والتنمية جناق قلعة جوليدي إيسكيندروغلو. هدفنا الثاني هو المطالبة بتسجيل المؤشر الجغرافي لهذا النوع من الروبيان".

KARABİGA’YA ÖZGÜ OLAN OLUKLU KARİDES ARTIK  “KARABİGA KARİDESİ”

Karabiga’ya özgü olan Oluklu Karides dünya üzerinde “Karabiga Karidesi” olarak anılmaya hak kazandı.

Kabuklu deniz ürünü ailesinden gelen ve latince adı Penaeus Kerathurus olarak bilinen Oluklu Karides’in tescili, Su Ürünleri Tescil Komitesi tarafından Karabiga’ya verildi. Karabiga Karides’ini Karabiga’ya özgü yapan etkenlerin başında, bu karides türünün üreme yataklarının Karabiga havzasında yer alması gelmektedir. İçerisinde; Omega 3, B12 vitamini ve yüksek miktarda protein barındıran Karabiga Karides’i, saç dökülmesine engel olmaktan çocukların gelişimine kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır. Nadir bulunduğu için pahalı olan bu türün avlanması yaz aylarında yapılmaktadır. Çevre illerden de sadece bu karidesi yemek için Karabiga’ya gelen çok sayıda insan bulunmaktadır.  Bu karides türünün tescilini almak için uzun uğraşlar veren Karabiga Belediye Başkanı Sayın Ahmet ELBİ, mutluluğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Beldemizde yetişen Jumbo Karides’in patentini Karabiga’mıza resmi olarak da aldık. Dünya üzerinde Jumbo Karides’in artık Karabiga Karidesi olarak tanınacak olması benim için memleketim adına duyduğum büyük bir mutluluk ve gurur. Bu sürecin başından sonuna kadar bizlere desteğini esirgemeyen mesai arkadaşlarıma,  AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Bülent TURAN’a ve Çanakkale AK Parti Milletvekili Sayın Jülide İSKENDEROĞLU’na teşekkürü borç bilirim. Bundan sonraki adımımız karides ile ilgili coğrafi işaret tescili olacak. Hayırlı olsun.”